דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


צו הרחקה של הגבר מהבית ומהילדים 

מאת    [ 11/11/2009 ]

מילים במאמר: 1321   [ נצפה 5895 פעמים ]

 

 

צו הרחקה של הגבר מהבית ומהילדים

בשנים האחרונות הולכות ומתרבות תלונות של נשים כנגד גברים על אלימות פיזית או נפשית נגדן ו/או נגד הילדים בעיקר בזמן הליכי גירושין. רוב הציבור כבר יודע שתלונה משכנעת של האישה במשטרה תגרום לכך שהגבר יורחק מהבית לשבעה ימים עד חודש. כאשר הגבר יוזמן לחקירה עקב תלונת האישה הוא יופתע לגלות שמתייחסים אליו כאל אשם עוד בטרם הציג את גרסתו, והיחס אליו לא ישתנה גם אם יש לו עבר נקי ומפואר. חוקרי היחידה לטיפול באלימות במשפחה (אלמ"ב) של משטרת ישראל יעשו את עצמם מקשיבים לתגובתו של הגבר בחקירה ואפילו ירשמו אותה, אך בארשת של ממלכתיות, נוקשות ונחישות יתרה, הם יודיעו לגבר כמעט בכל מקרה שהוא מורחק מהבית לזמן קצוב. במידה והגבר נושא נשק, הוא יידרש להפקיד אותו בתחנת המשטרה, ורישיון הנשק שלו וגם תעודת היושר יעמדו בהמתנה.

האישה יכולה להתגרות בגבר וליצור פרובוקציות בכדי לגרום לו להתפרצות, להגיש תלונה על אלימות שלא היתה, להוציא דברים שקרו באירוע מסוים מהקשרם, להוסיף דברים שלא נאמרו, ולהפוך ויכוח שיגרתי בני זוג מתוחים ממשבר בזוגיות בניהם, לאירוע אלימות פלילי. התלונה יכולה להיות מוגשת עקב חולשה פנימית, קלות דעת, קבלת עצות שגויות, הסתה מגורמים חיצוניים בלתי אובייקטיבים, יצר נקם או אפילו מתוך כוונה ברורה ללחוץ על הגבר חזק במקום שלאישה יש יתרון על פניו במטרה נחושה להגיע להישגים במאבקה נגדו על השליטה בבית, בילדים וברכוש.

האישה תוכל להרחיק את הגבר מהבית גם אם תגיש נגדו בקשה לצו הרחקה בבית המשפט. ראשית, יתן בית המשפט את צו ההרחקה במעמד הופעת האישה בלבד ומבלי לשמוע את תגובת הגבר שיוכל להציג את גרסתו לטענות האישה רק לאחר ארבעה ימים עד שבוע מיום שהוגשה הבקשה, בדיון שני שיקבע במעמד שני הצדדים. כגודל נחישותה של האישה, ההדרכה שקיבלה, יכולת המשחק, הדמיון שיש לה והראיות שתציג, כך היא גם תוכל לשכנע את בית המשפט בדיון במעמד שני הצדדים להאריך את צו ההרחקה נגד הגבר לתקופה של עד שלושה חודשים מיום הדיון.

הקלות הבלתי נסבלת שעומדת לרשות האישה להרחיק את הגבר מהבית בצו הרחקה הפכה לכלי נשק חזק מאוד בידי נשים במהלך הליכי הגירושין. לאישה ידוע שגם אם היא בודה מליבה תלונת סרק, הסיכוי שהיא תועמד לדין על כך קלוש מאוד, ובמקרה הגרוע מבחינתה הגבר לא יועמד לדין, ולכן אין לה מה להפסיד. אלא שלעיתים קורה שגם הגבר ירגיש שאין לו מה להפסיד לאחר שהוא נקלע למצוקה גדולה עקב נטילת זכויותיו הבסיסיות בחיים, ואין מי שיועיל לו בדבר.  

אין לתאר את עוגמת הנפש והצער שעוברים על אדם בשעה שהוא מואשם באשמות סרק פליליות כנגד האישה או הילדים, וכל שכן כאשר הוא מורחק בצו הרחקה מהבית ומהילדים על כורחו ועל לא עוול בכפו. הרי ביתו של אדם משמש לו סביבת חיים טבעית, והילדים ממלאים את סביבת חייו באושר ואהבה. אין ספק שביתו של אדם וילדיו הם מבין הדברים החשובים לו בחיים, אם לא החשובים ביותר.

מעבר לפגיעה הרגשית בגבר, צו הרחקה מהבית עלול לגרום לו גם לפגיעה כלכלית גדולה. לא לכל גבר יש מקום ללון חינם מחוץ לבית, וגם אם יש, אז ממש לא נעים לאדם לשהות בביתו של אדם אחר. נוסף על כך, יש גברים אשר עובדים בשירותי הביטחון, המשטרה, חברות השמירה וכד', והם לא יכלו להמשיך לעבוד ולהרוויח את משכורתם ללא נשק אישי, או תעודת יושר.

משטרת ישראל אמונה על מניעה ואכיפה של מעשים פליליים והפרות סדר. בני זוג שהם ניצים זה לזה ושניהם מגישים תלונה האחד כנגד השני מעמידים את המשטרה במצב שהיא צריכה להרחיק בניהם בכדי למנוע את התלקחות המאבק. מצד הבחירה את מי להרחיק מהבית עומד הגבר וידו על התחתונה, וזאת במיוחד כאשר יש לבני הזוג ילדים, לאור היתרון שנותן החוק לאישה במשמורת הילדים. ברור שאין להכביד על הילדים ולהוציא אותם מביתם עם האם המשמורנית, ולכן כביכול לא נשארת למשטרה ברירה, אלא להרחיק את הגבר מהבית גם אם האישה אשמה בהתהוותו של האירוע.

לבית המשפט האישה מגיעה עם בקשה כתובה ודחופה להרחיק את הגבר מהבית בצו הרחקה משום שהיא טוענת שהבעל ביצע מעשה אלימות נגדה או אפילו אם היא חוששת לכך. האישה יכולה להופיע מול השופט בסערת רגשות, ומפאת חוסר יכולתו של בית המשפט להזמין את הגבר לדיון בדיוק בזמן שהאישה מגישה את הבקשה בכדי לשמוע את גרסתו, נעתר השופט בדרך כלל לבקשת האישה (במידה והוא מתרשם באופן חיצוני שיש משהו בדבריה), והוא מצווה על משטרת ישראל להודיע לגבר לאלתר על צו ההרחקה המיידי שנתן, ועל יום הדיון שיתקיים במעמד שני הצדדים.

על אף המגבלות שצוינו לעיל הרי משטרת ישראל פועלת בחוסר שוויון וצדק כלפי הגבר, והדבר נכון גם בבית המשפט אם כי במידה פחותה יותר. נוכל לומר שהמגבלות בפועל כפי שצוינו לעיל אינן מאפשרות למשטרה ולבית המשפט לפעול אחרת, ואפילו כאשר הדבר גורם בבירור לזילות המשטרה ובית המשפט בעיניי הציבור, ולפגיעה באינטרס הציבורי ומשלם המיסים אשר נאלץ לשלם על תוספת כוח אדם ועומס במשטרה ובבתי המשפט עקב ריבוי תלונות בלתי מוצדקות, שלא היו מוגשות אילו נחסמו בדרך כלשהיא. וכמובן שאין לשכוח את הפגיעה הקשה והמיותרת בגברים ובילדים.

הקמת היחידה המיוחדת במשטרה לטיפול באלימות במשפחה, והקמתו של בית המשפט לענייני משפחה, פתרו חלק גדול מדרישת המקצועיות וההבנה אשר דרושה לטיפול בענייני משפחה, אלא שהם לא פתרו את השיטה לפיה מעמדו של הגבר מול תלונות אלימות מצד האישה נחות יותר, וגברים רבים מורחקים מביתם בצו הרחקה על לא עוול בכפם. אמנם קיימים מקרים בהם משטרת ישראל ובתי המשפט אינם מרחיקים את הגבר באופן שרירותי, אולם הדבר קורה במקרים מועטים מדי ביחס להיקף התופעה.

חשוב לציין שהתופעה כפי שתוארה לעיל גורמת להגברת גילויי האלימות וההתעמרות של נשים כנגד גברים, והדבר מהווה פגם חברתי רע ומסוכן לאישה, לגבר לילדים ולחברה כולה. לפיכך, יש לעקור את התופעה מהשורש, ובודאי שאין לתת לה להמשיך להתפתח.

ולמרות האמור לעיל הרי שניתן לצמצם באופן משמעותי את מספר תלונות הסרק והוצאת צווי ההרחקה בדרך הבאה. במידה ותוגש תלונה על אלימות במשפחה, תחקור משטרת ישראל את תלונת האישה לעומק, וכשם שהמשטרה מחליטה אם להרחיק את הגבר מהבית או להעמיד אותו לדין על סמך הראיות שנאספו מהשטח, כך גם תחקור את האישה על התלונה, ובמידה וימצאו ראיות שהיא הגישה תלונת סרק, תועמד האישה לדין על כך. בבית המשפט תיבחן בקשת האישה לצו ההרחקה במעמד שני הצדדים בדרך דומה, ואם ימצאו ראיות ברורות לכך שהאישה בודה מליבה אירוע של אלימות או חשש לאלימות מצד הגבר כלפיה, יפסוק בית המשפט לחובת האישה הוצאות משפט.

עוד חשוב לציין שבימינו ואולי יותר מבעבר, גברים מעוניינים ומתאימים יותר לקבל משמורת ילדים. התפיסה לפיה מקומה של האישה בבית עם הילדים, והגבר כבר יכול להסתדר מחוץ לבית בכוחות עצמו, הולכת ונמוגה בקרב ציבור אשר כולל גם נשים. לכן אין לקבל שבזכות משמורת הילדים תהיה לאישה חזקה בלתי מעורערת בבית ובילדים, וכל אשר תעשה יבולע לה בגין זאת. כאמור, החוק למניעת אלימות במשפחה לא נועד לנשים בלבד, וכמובן שאין להיתפש להכללות לפיהן בכל אירוע של אלימות בין בני זוג יאמר שהגבר תמיד האשם. לפיכך יש לנהוג ביתר רגישות ופתיחות גם לתלונות של גברים על אלימות מצד נשים כלפיהם וכלפי הילדים.

כאמור, החוק אשר מאפשר למשטרת ישראל להרחיק את הגבר מהבית הוא אותו חוק אשר יכול לשמש אותם בכדי להרחיק את האישה, והדבר נכון גם בבית המשפט כאשר גבר מגיש בקשה לצו הרחקה נגד האישה בעקבות מעשי אלימות נגדו או נגד הילדים. את עניין דבקות האישה למשמורת הילדים ניתן לפתור בכך שעם הרחקת האישה מהבית יקבל הגבר משמורת ילדים זמנית אם הוא יכול ומעוניין להחזיק בהם. 

גברים צריכים לדעת שהרצון להרחיק אותם מהבית באמצעות הגשת תלונת סרק במשטרה, או בבקשה לצו הרחקה דרך בית המשפט, אינם דבר שנולד ביום אחד. מדובר בתהליך אשר מתבשל לאורך זמן, וברוב המקרים ניתן לראות סימנים מוקדמים לכך. אחד הסימנים המובהקים ביותר לאפשרות שהאישה תפעל נגד הגבר בעניין האמור הינו שהאישה מתחילה לדבר אליו מגבוה ובדרך של איומים שכך וכך היא תעשה. כאן אמורה להידלק לו נורת אזהרה אדומה שאין להתעלם ממנה. עליו להתייעץ ולטפל באיומים ובפרובוקציות של האישה ברוח טובה ובדרך מושכלת, שאם לא כן הוא עלול למצוא את עצמו מחוץ לביתו כאשר הוא מתגונן על חייו ועתידו מול משטרת ישראל ובית המשפט.

אידאה - למען זכויות הגבר במשפחה  ;   מרכז מידע ארצי :     1800-270280 

 

הכותב הינו מנכ"ל ארגון  אידאה - זכויות הגבר במשפחה  ארגון אשר מספק תמיכה וסיוע לגברים בבעיות זוגיות וגירושין, לרבות משמורת ילדים, הסדרי ראיה, מזונות אישה, מזונות ילדים, חלוקת רכוש, איזון משאבים, יחסי ממון, ידועים בציבור, אבות בעל כורחם, גניבת זרע, מסורבי גט, אלימות במשפחה, צו הרחקה מהבית,צו הרחקה מהבית ומהילדים, פלילים במשפחה, ועוד.


 


אידאה - למען זכויות הגבר במשפחה


רח' היצירה 31, רמת-גן,     טל':  03-6132225  


מרכז מידע ארצי בשיחת חינם -  1800-270280


-  נאמנות וסודיות מלאה מובטחת -


 




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב